Dugi niz godina NVO sektor koji djeluje na području opštine Kotor, suočavao se sa problemom nepostojanja adekvatnog prostora za rad nevladinih udruženja. Kotor je mjesto fokusirano na turizam, što je značajno uticalo na raspoloživost i priuštivost prostora koji bi mogli poslužiti za rad nevladinih organizacija. Zbog ovakvih okolnosti, sektor se spontano gasio, a entuzijazam udruženja splašnjavao. Početkom 2017. godine 10 lokalnih NVO podnijele su inicijativu Opstini Kotor da se riješi problem prostora za rad nevladinih organizacija i stigao je pozitivan odgovor.

U julu 2017. godine, Opstina Kotor je dodijelila na korišćenje lokalnom NVO sektoru jedan od svojih prostora površine 197 m2 u naselju Rakite,  Do kraja kalendarske godine su trajali radovi na rekonstrukciji objekta, da bi se nakon toga potpisali ugovori o korišćenju prostora i formalizovao rad Centra NVO Kotor.

Direkcija za uređenje i izgradnju Kotora uložila je 14.000 eu za zamjenu ulaznih vrata i prozora, renoviranje zajedničke prostorije i sanitarnog čvora, dok su same nevladine organizacije uložile sopstvena sredstva u visini od 7000eu (??? staviti tačan iznos) da se prostor dodatno osposobi za rad (postavljanje podova, klima uređaj, namještaj u zajedničkom prostoru, zavjese i zastori…).

Postojanje Centra NVO Kotor predstavlja jedinstvenu praksu saradnje lokalne samouprave i NVO sektora u Crnoj Gori. Puna funkcionalnost ovog prostora će svakako doprinijeti, ne samo boljim uslovima za rad lokalnih NVO, već i promociji dobrih praksi saradnje lokalnih samopurava, civilnog sektora, medija i donatora.

Prostor prije rekonstrukcije
Prostor prije rekonstrukcije


Prostor nakon rekonstrukcije